Detta händer i Detroit

Detroit har länge varit ett nav i amerikansk musik, likaså har staden spelat en fundamental roll i hiphopens historia, som grogrund för några av de allra största artisterna och producenterna. Det kommer än idag massa spännande saker från Detroit och jag tänkte showcase'a ett axplock av det här.
 
House Shoes

House Shoes är en klassisk hiphopfigur i Detroit, även om han numer är bosatt i Los Angeles sedan några år tillbaka. Det kanske är tacksamt på grund av kontakter han lyckats knyta där, för när han således släppte sitt album Let It Go i juni så var det späckat med grymma artister, i huvudsak från Detroit förstås, men också Chali2na, Nottz, Co$$, MED, Roc Marciano, Oh No och Alchemist. House Shoes produktioner har en egen prägel och han försöker inte låta contemporary för sakens skull. Han gör sin grej, väl förankrat i de rötter som närt honom. Jag gillar det jävligt mycket. Let It Go finns på spotify.
 
Time feat. Big Tone
 
 
Castles feat. Jimetta Rose
 
 
Sweet feat. Danny Brown
 
 
Danny Brown
 
Danny Brown är, som ingen som läser EY SHUNO missat, en av mina absoluta favoritMC's. Inte bara för hans hysteriska, komiska sida, utan för mångsidigheten i de flow- och textstilar han lärt sig behärska till perfektion. Få rappare är så ombytliga som Danny Brown och det imponerar.
 
Hans grej sedan han släppte förra årets dundermixtape XXX har varit att göra gästinhopp på andra artisters projekt, vilket är ett ganska vettigt sätt att bredda sin fanbase på. Inte minst därför att han konsekvent (med något undantag?) dödar alla han hamnar på samma låt som. Få saker ser jag så mycket fram emot som som en ny fullängdare av Danny Brown. Damn!
 
En av de senaste grejerna han gjorde var Molly Ringwald, i samarbete med MPC-dräparen Araabmuzik.
 
Molly Ringwald
 
 
Danny Brown var också delaktig på Alchemist's senaste skiva Russian Roulette. Skivan är överlag lätt att uppskatta eftersom Alchemist har kommit till en nivå där han får experimentera och göra den musik som han för stunden är mest intresserad av. Russian Roulette finns på spotify.
 
Flight School feat. Danny Brown & ScHoolboy Q
 
 
Boldy James
 
Boldy James, ansvarig för ett annat mixtape som hamnade i toppen bland de som släpptes förra året, Trappers Alley, har jobbat med olika producenter på sina projekt, men allra närmast med sin kusin, Chuck Inglish (Cool Kids). Nästa projekt som väntar på att släppas är ett ännu obetitlat samarbete med Alchemist, som de två gjorde i samband med att Boldy var i Los Angeles för att jobba med Russian Roulette, som alltså även han återfanns på. Projektet var från början tänkt att bli ett mixtape, men nyligen fick Boldy ett kontrakt med Alchemist skivbolag Decon om att släppa skivan officiellt. Jag vill tolka det som att vad skivan än kommer att kallas, så kommer den smälla jävligt högt. Heja heja!
 
Den senaste videon som Boldy James släppte var till Miss Jones från hans senaste mixtape Consignment, som tyvärr kändes lite slappt. Det kan iofs bero på att det jämförs med Trappers Alley, en hög nivå som är svår att nå två gånger i rad.
 
Miss Jones
 
 
Fatt Father
 
Jag kom först i riktig kontakt med Fatt Father i samband med Random Axe. Bättre sent än aldrig, för därifrån hängde jag på när han nu i veckan släppte sitt senaste album Fatherhood, som i mitt tycke är ett litet mästerverk. Fatt Father har tillsammans med producenten Chanes byggt en skiva som är enhetlig och allsidig på samma gång. Chanes produktion lämnar inte mycket att önska då den ackompanjerar Fatt Fathers tunga flow perfekt, hur han än byter stilar och samtalsämnen. Fatt Father har en tydlig fot i Detroits råa hardcorehiphop i samband med sitt engagemang i hiphopkollektivet Fatt Killahz och några låtar präglas av det i form av rå, blodtörstande hiphop. Några låtar är också ett showcase över Fatt Fathers förmåga och stil, vilket är riktigt najs. Den röda tråden för skivan är dock, som titeln avslöjar, faderskap, och allt vad det handlar om. För Fatt Father är faderskap the ultimate grind, hans första prioritet. Som han rappar i refrängen på titelspåret: "Fatherhood ain't a part time gig, it's a reason to do whatever just to feed your kids/ Any season through any weather I'll take that trip, if it comes down to it I'll take that bid." Ämnet är jävligt på riktigt för honom och det känns. Han är aldrig rädd för att vara ärlig och återkommande blottar han sig själv, sina djupaste tankar och den enorma kärlek han tycks hysa för sina barn. Det är hardcore, men det är samtidigt oerhört vackert. Fatherhood kommer förmodligen inte gå till historien som en av 2012 års bästa skivor. Inte för att den inte förtjänar det, utan för att Fatt Father inte är känd nog. Så är det ofta, men en av de många saker vi kan tacka internet för är att man kan hitta pärlor i smutsen som man inte skulle kunnat annars. Thank You Based Internet God.
 
Gästar på skivan gör inga mindre än Invy, Fat Killahz, King Gordy, Seven the General, Phat Kat, Guilty Simpson, Sean Price, Roc Marciano, Marvwon, Miz Korona, Moe Dirdee och Monica Blaire. Fatherhood finns på spotify. Jag tror inte att mina ord kan göra den här otroligt feta skiten rättvisa. EDUCATE YOURSELF!
 
I'm The Father
 
 
I ain't a doctor, lawyer or a mobster/
I smoke a lil' ganja, listen to Black Opera/
 
The Black Opera
 
The Black Opera, den mystiska "hiphoprörelsen" som förra året släppte den stenhårda Entermission, blev väldigt nyligen signat för skivkontrakt av ett av mina favoritskivbolag, Mello Music Group, som i övrigt förknippas med inga mindre än Apollo Brown, DTMD, Oddisee, yU, The Left, Has-Lo, Boog Brown, Georgie Anne Muldrow, för att nämna några. Den senaste videon från Entermission släpptes i dagarna och är väldigt snygg. Gillar man låten bör man kolla in Entermission, som givetvis också finns på spotify.
Vad som härnäst väntar från The Black Opera återstår att se, men förutsättningarna för att det ska bli bra har blivit ännu bättre än tidigare i och med att de hamnat i Mello Music Groups goda händer.
 
The Magician
 
 
/ ERIK FLAIR

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0